Hukuksal sorunların farklı hukuk disiplinlerine dayalı çok yönlü bakış açılarını gerektirdiği ve hem yerel hem de küresel sorunlara hukuksal çözüm arayışlarının arttığı günümüzde topluma, ekonomiye, siyasete ve hukukun profesyonel alanına katkı sunabilecek hukukçu profili farklılaşmaktadır. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, hukuk alanında güvenilir akademik araştırmaya ve uygulama deneyimine dayalı bir yaklaşımla bu yeni hukukçu profilinin biçimlenmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. Hukuk Yüksek Lisans Programları Tezli ve Tezsiz olmak üzere iki seçenek olarak sunulur.Tezli Programlar 3 zorunlu ders, 4 seçmeli ders ve bir tezden; Tezsiz Programlar ise 10 ders ve bir proje ödevinden oluşmaktadır.
Yüksek öğretim mevzuatına uygun olarak açılan Koç Üniversitesi Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Yüksek Lisans Programlarının ana unsurları şunlardır:
-Hukuk alanındaki bilimsel yayın, araştırma ve mesleki uygulamalarda seçkin ve uluslararası alanda tanınmış öğretim üyeleri.
-Hukukun yerleşik ve özümsenmiş bilgisi üzerine yapılandırılmış güncel dersler.
-Farklı hukuk disiplinlerinin çok yönlü bakış açılarına dayanan öğrenim ve araştırma.
-Karşılaştırmalı ve uluslararası boyutlarıyla hukuksal sorunları irdeleyen akademik ve mesleki gelişim ortamı.
-Müfredata koşut çalıştaylar, seminerler ve diğer etkinliklerle bütünleşik program.
-Bilimsel araştırma yetkinliği yüksek adaylar ile mesleki alanda farklılaşmak isteyen adaylara yönelik farklı seçenekler.
-Düzenli ve etkili akademik danışmanlık.
-Akademik yayınlar ve yönlendirmeler bakımından Suna Kıraç Kütüphanesi’nin sunduğu ileri araştırma fırsatları.
-Etkili ölçme ve değerlendirme ölçütleri ile belirlenmiş nitelikli bir mezunlar grubu içinde yer alma ayrıcalığı.
-Yurtdışındaki önde gelen hukuk fakülteleriyle akademik işbirliği.
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi European Law Faculties (ELFA) ve the Law Schools Global League üyesidir.
Prof. Dr. Bertil Emrah Oder
Koç Üniversitesi – Hukuk Fakültesi Dekanı
Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Yüksek Lisans Programımız, hukuk alanındaki küresel çalışmalara odaklanarak, seçkin bir araştırma siciline sahip üstün nitelikli öğretim üyeleri ve hukukun mesleki uygulamalarında etkili profesyoneller eliyle lisansüstü hukuk çalışmalarında yeni bir yaklaşımı tetikliyor. Bu yaklaşım sadece Türkiye için yeni bir örnek oluşturmakla kalmayacak, Türkiye’de hukuk alanında yüksek lisans yapmayı da cazip hale getirecek. Yüksek lisans programımızdaki kamu hukuku ve özel hukuk dersleri farklı hukuk disiplinlerinin en talepkâr ve en az tartışılan karşılaştırmalı ve uluslararası konularını ele alıyor. Bölgesel, yerel ve uluslararası ölçekteki hukuksal değişimler nedeniyle hem yerleşik disiplinlerde derinleşen hem de mikro hukuk çalışmalarına uzanan derslere yer veriyoruz. Program çift dilli (İngilizce-Türkçe) olmasının yanı sıra, yerel ve küresel akademik uzmanlığı kaynaştırarak yürütülüyor. Sorumlu öğretim üyesi ya da uzmanlar tarafından etkili ders anlatımları, ciddi hukuksal araştırma, uluslararası katılımcıların konuk olduğu seminerler, çalıştaylar, yoğun danışmanlık ve müfredata koşut diğer etkinliklerle hukuk alanındaki liderlik için farklı kariyer fırsatları sunuyoruz. Burs imkanları ile üstün nitelikli adayları destekliyor ve akademik yanı ağır basan lisansüstü hukuk çalışmalarında bir araştırma odağı oluşturuyoruz. Mesleki alana ağırlık vermeyi düşünen yüksek lisans öğrencilerimize yönelik uygulama odaklı ders kulvarlarına da sahibiz.
Doç. Dr. Zeynep Derya Tarman
Koç Üniversitesi – Hukuk Fakültesi
Program Koordinatörü
“Özel hukuk yüksek lisans programımız öğrencilere, özel hukukun uluslararası ve Avrupa boyutunda ileri düzeyde bir öğrenim sunmayı amaçlamaktadır. Tezli Program 3 zorunlu temel ders, 4 seçmeli ders ve bir tezden; Tezsiz Program ise 10 ders ve bir proje ödevinden oluşmaktadır. Programımız öğrenciye sistematik bir öğrenme süreci sağlamak üzere oluşturulmuştur. Bu program öğrencilere uluslararası ve Avrupa sözleşmeler hukuku, fikri mülkiyet/rekabet hukuku ve uyuşmazlık çözüm yolları konularında sağlam bir temel sağlayacak olan, temel ve ortak modüllerle başlayan 3 ayrı bölümden meydana gelmektedir. Amaç, ulusal hukukun sınırlarını genişletmek ve öğrencileri hukukun uluslararası gelişiminde mevzuatların yakınlaştırılması ile yeknesak bir hukukun uygulanması ve detaylandırılmasının temelini oluşturan farklı hukuk sistemlerinin unsurlarıyla donatmaktır. 3 temel dersin tamamlanmasından sonra öğrenciler kendi öğrenim ve kariyer hedeflerine uygun olarak, programımızın ikinci bölümünü oluşturan bir dizi seçmeli dersten dördünü seçebilmektedir. Bazı dersler toplu seminerler şeklinde, işbirliği içinde bulunduğumuz yabancı üniversitelerden konularında uzman öğretim üyeleri ve sözkonusu alanın uygulama hayatında başarılı olmuş uzmanları tarafından İngilizce verilecektir. Özel hukuk programında verilecek dersler sözleşmeler, uyuşmazlık çözüm yolları, rekabet, vergi hukuku, sermaye piyasası hukuku ve fikri mülkiyet konularına temas etmektedir. Ulusal ve uluslararası ticaret için bu alanların önemi düşünüldüğünde, yüksek lisans programımız uluslararası ve karşılaştırmalı bir bakış açısı sunarak öğrencilere bu alanlarda ayrıntıya inilmesi konusunda fırsat vermektedir. Özel hukuk yüksek lisans programımızın hedefi, farklı hukuk alanları arasındaki bağlantılar ve hukukun sınıraşan boyutları konusunda hukukçuların farkındalığını artırmaktır.”