Kabul edilen öğrenciler Üniversiteye kesin kayıt yaptırırlar ve her yarıyıl, Üniversite tarafından belirlenen şartlara uymak suretiyle kayıtlarını tazelerler. Kayıtların kesinleşmesi için öğrencilerin eğitim-öğretim ücretlerini ödemiş olmaları ve Üniversite Mütevelli Heyeti tarafından öngörülen diğer tüm şartları yerine getirmiş olmaları gerekir.
Akademik yılın kapsadığı kayıt, ders, sınav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihleri Akademik Kurul’un belirleyip ilan ettiği “ Akademik Takvim” le düzenlenir.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır.
Doktora programını tamamlama süresi sekiz yarıyıldır. Başarılı olan öğrenciler, Akademik Kurul kararı ile doktora programını daha kısa sürede tamamlayabilirler. Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlilik sınavında başarılı olan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl sonunda tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrenciye Enstitü Yönetim Kurulu’nun kararı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.
Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup “başarılı” veya “başarısız” olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Akademik Kurul tarafından belirlenen esaslara bağlı olarak tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlilik sınavı uygulanabilir.
Doktora programı toplam yirmibir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi , tez çalışması, bir seminer dersi, Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders ETHR 500, KOLT 500, TEACH 500 dersi, ENGL 500 dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, TEACH 500, ETHR 500, ENGL 500 ve tez çalışması kredisiz olup, “başarılı” veya “başarısız” olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. TEACH 500 her dönem alınmalıdır.
Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin:
1- Bilime yenilik getirme,
2- Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,
3- Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama, niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.
Lisansüstü dersler, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir.
NOTLAR AĞIRLIK
A-Pekiyi 4.00
B-İyi 3.00
C-Orta 2.00
D-Zayıf 1.00
F-Geçmez 0.00
T-Nakil Not ortalamasına dahil edilmez
AP-Yeterlilik Dersten muaftır. Mezuniyet için gerekli kredi toplamına eklenmez.
Genel not ortalamasını etkilemeyen, ancak mezuniyet için zorunlu olan ve/veya tamamlanması öngörülen kredili veya kredisiz çalışmalar için aşağıda belirtilen muafiyet notları kullanılır.
Bu durum mezuniyete yönelik kredi kazancına yazılmaz.
S-Başarılı
U-Başarısız
Öğrencilerin dersler ve sınavlarla ilgili durumları aşağıdaki tanımlarla izlenir.
I-Eksik, öğretim üyesi eksiği tamamlaması için ek süre tanıdı.
R-Dersi tekrar ediyor.
W-Dersten zamanında çekilmiş.
L- Kayıt dondurmuş.
I işareti : final sınavı, ödev, proje gibi dersin gereklerini , zorunlu nedenlerle zamanında yerine getiremeyen öğrencilere verilir. Söz konusu eksiklik öğretim üyesinin uygun gördüğü bir tarihe kadar giderilir. Bu tarih notun verildiği tarihi izleyen yarıyılın başını geçemez.
Verilen süre içinde eksiğini tamamlayamayan öğrencinin o dersle ilgili notu F’e dönüşür.
R işareti : Öğrenciler D ve F notu aldıkları dersi bir defaya mahsus olmak üzere tekrar ederler. Tekrar başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
W İşareti : Danışman öğretim görevlisinin uygun göreceği bir nedenle öğrenciler kayıtlı oldukları tek bir dersten çekilebilirler. Herhangi bir dersten çekilme tarihi Akademik Takvim’de belirtilir.
Sınava girmeyen öğrencinin mazereti öğretim üyesi tarafından kabul edildiği takdirde, öğrenciye yeni bir sınav hakkı verilir. Öğretim üyesi mazereti kabul etmediği takdirde öğrenci Yönetim Kurulu’na başvurabilir. Tüm mazeret sınavları en geç, sınav süresini izleyen ilk hafta sonuna kadar tamamlanır.
Zaruri nedenlerden veya belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere öğrenciler bir veya birkaç yarıyıl için Enstitü’den izinli ayrılmak üzere Yönetim Kurulu’na başvurabilirler. Bu süre sonunda öğrenci başka bir karar gerekmeksizin Enstitü’deki eğitimine devam eder. İzin süresinde başka eğitim kurumlarında alınan dersler Yönetim Kurulu kararıyla Enstitü’deki programına kredili kabul edilebilir.
Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda birden fazla tez danışmanı atanabilir.
Tez-proje danışmanının, tezli yüksek lisans programında en geç ikinci yarıyıl sonuna, tezsiz yüksek lisans programında en geç birinci yarıyıl sonuna, doktora programında en geç üçüncü yarıyılın başına kadar atanması zorunludur.
Lisansüstü programı ile ilgili diğer tüm süreçler 20 Nisan 2016 Tarihli YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre uygulanmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen ilgili mevzuatı dikkatlice okuyun. Sorularınız ile ilgili gsss@ku.edu.tr’ye mail atabilirsiniz.