Bilgisayar Yeterlilik Değerlendirme Programı'nın (BYDP) amacı Koç Üniversitesi öğrencilerinin elektronik çizelge ve yazım inleme uygulamaları ile ilgili yeterliliklerini ölçülmesi, değerlendirmesi ve geliştirmesidir. Öğrenci bu sınava https://cpap.ku.edu.tr/ internet adresinden kayıt yapar ve http://home.ku.edu.tr/~cpap/lecnotes.html internet adresindeki çevrim-içi video dersleri takip ederek hazırlanır.
Yakın okuma ve eleştirel makale yazma becerisi kazandırma, biçimsel özellikler ve anahtar terminoloji bilgisi edindirme ve karşılaştırmalı edebi çalışmalar hakkında genel bir fikir verme amacıyla roman, şiir, tiyatro gibi ana türlere giriş.
Antik dönem edebiyat ve kültürüne, mit, trajedi, epik ve romans gibi edebiyat türlerine odaklanan karşılaştırmalı edebiyat ve eleştirel çalışmalara giriş. Antik Yunan, Mezopotamya edebiyatı ve Roma edebiyatından seçilmiş metinlerin irdelenmesi.
Edebiyat çalışmalarına temel kuramsal yaklaşımlar. Farklı türlerde edebi ve kültürel metinlerin analizi ve yorumlanması için gerekli kuramsal kavramların ele alınması.
Edebi çeviri kuramlarının ve dil ve kültürün tarihsel etkileşiminin ele alınması.
Akdeniz odağında edebi arketiplerin, kültürel fenomenlerin ve kuramsal başlıkların incelenmesi.
Orta çağ ve erken modern çağ edebiyat ve kültürünün incelenmesi. Avrupa edebiyatı başta olmak üzere farklı geleneklerden metinlerin irdelenmesi.
1800 yılından günümüze uzanan dünya edebiyat ve kültürünün incelenmesi. Disiplinlerarasi bir bakış açısıyla edebi metinlerin ele alınması.
İngiliz Edebiyatının 1800 yılları öncesinde önde gelen yazarlarını, temalarını ve hareketlerini ele alan bir derstir. Eserler toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamlarında değerlendiren bir dizi eleştirel metin aracılığıyla incelenecektir.
Müslüman Dünyasından seyyahların Ortaçağ’dan 20. yüzyıl başına kadar farklı kültürlerle karşılaşma izlenimleri. Anılarını kaleme aldıkları yazınsal geleneğe ait özellikler ve zamanla değişen bakış açıları üzerinde durulması ve batılı gezginlerin anlatılarıyla karşılaştırma.
15. ve erken 20. yüzyıl arasında yazılmış Osmanlı edebiyatının önde gelen edebi biçimlerin, türlerinin ve temalarının ele alınması. Ders İngilizce yapılmaktadır, fakat tüm metinler Türkçe’dir.
Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne modern Türk edebiyatının eleştirel incelemesi. Roman, şiir ve kısa hikayeyi kapsayan değişik türlerde öne çıkan yazarların çalışılması.
Aydınlanma çağından 20. yüzyıla kadar uzanan İngiliz edebiyatının önde gelen yazarlarının, akımlarının ve temalarının ele alınması. Eserlerin toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamlarında değerlendirilmesi ve eleştirilmesi.
Amerikan Edebiyatının önde gelen yazarlarını, temalarını ve hareketlerini ele alan bir derstir. Eserler toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamlarında değerlendiren bir dizi eleştirel metin aracılığıyla incelenecektir.
Etnik azınlıklar tarafından yazılan farklı metinlere giriş. Bu metinlerin standart kabul edilen çoğunluk kültürü ile azınlıkların bazı tecrübeleri arasındaki zorlu alanı nasıl ifade ettiklerini inceleme. Dersin her açılışında farklı bölgeler ele alınabilir.
Metinlerle maddi ve görsel kültür arasındaki dinamiklerin incelenmesi.
Yakın dönemde, bölgede ya da bölge dışında kurgusal olan ve olmayan eserlerin ulus ve anlatı, yerel kimlik ve tarihsel hafıza, ben ve ötekinin temsili konularını ele alış biçimlerine eleştirel yaklaşım. Türkiye dahil belli ülkelerden eserleri kapsayan çeşitli çerçevelerin çalışılması.
Geçen yüzyıla ait sosyal ve kültürel konulardaki temel tartışmalarının temsillerinde, bunlara verilen tepkilerde ve yapılan müdahalelerde türün gelenekleri, teknolojik değişimler ve alımlama şekilleri odağında sinemanın rolüne eleştirel yaklaşım. Konu ve film seçimi dersin her açılışında değişebilir.